Ūkio ministras pristatė Vyriausybei pasiūlymus dėl verslo aplinkos gerinimo

Šiandien ūkio ministras Evaldas Gustas Vyriausybės pasitarime pristatė Ūkio ministerijos pasiūlymus dėl verslo pradžios, statybos leidimų gavimo, prisijungimo prie elektros tinklų, investuotojų apsaugos ir mokesčių mokėjimo rodiklių gerinimo. Tikimasi, kad, atsakingoms institucijoms įgyvendinus šių sričių reformas, Pasaulio banko tyrime „Doing Business“ Lietuvos rodikliai pagerės.
 
Vyriausybė per pasitarimą pritarė Ūkio ministerijos verslo aplinkos gerinimo pasiūlymams ir pavedė institucijoms pagal kompetenciją atlikti analizę ir iki š. m. gegužės 1 d. pateikti šių pasiūlymų įgyvendinimo galimybių išvadas.
Verslo pradžios srityje Ūkio ministerija pasiūlė sudaryti galimybę registruojant internetu juridinį asmenį pateikti prašymą Valstybinei mokesčių inspekcijai dėl juridinio asmens įtraukimo į PVM mokėtojų registrą ir taip sumažinti reikalingų pradėti verslą procedūrų.
Statybos leidimų gavimo srityje Ūkio ministerija pasiūlė įvesti vadinamąją vieno langelio tvarką, kad statytojui nereikėtų eiti atskirai į kiekvieną instituciją, o prašymus dėl techninių sąlygų galėtų pateikti ir reikiamą paslaugą gauti viename interneto tinklalapyje (http://www.planuojustatyti.lt/). Šiuo metu statytojas, norėdamas gauti technines sąlygas, kreipiasi į kiekvieną instituciją atskirai.
Prisijungimo prie elektros tinklų srityje buvo pasiūlyta sumažinti procedūrų skaičių, kad prisijungimo paslaugos sutartį, elektros energijos pirkimo−pardavimo sutartį ir nuosavybės ribų aktą klientas pasirašytų su skirstomųjų tinklų operatoriumi per vieną vizitą.
Investuotojų apsaugos srityje Ūkio ministerija pasiūlė atlikti analizę dėl galimybės padidinti juridinio asmens valdymo organo narių atsakomybę juridinio asmens atžvilgiu ir palengvinti akcininkų bylinėjimosi teismuose procedūras.
Mokesčių mokėjimo srityje buvo pasiūlyta sudaryti galimybę tam tikrus mokesčius mokėti vienu kartu ir viena mokėjimo forma, taip pat sutrumpinti laiką, reikalingą juridiniams asmenims sumokėti pelno mokestį ir socialinio draudimo įmokas.
Pasaulio banko tyrimas „Doing Business“ daro didelę įtaką užsienio investuotojams vertinant šalies patrauklumą. 2013 m. spalio mėn. Pasaulio banko paskelbtoje „Doing Business 2014“ ataskaitoje, vertinančioje verslo sąlygas 189 valstybėse, Lietuva iš 27 pakilo į 17 vietą. Dėl įvykdytų reformų ir teisės aktų pakeitimų Lietuvai pavyko pagerinti rodiklius verslo pradžios, statybos leidimų, kredito gavimo ir užsienio prekybos srityse.
Nors Lietuva ir padarė pažangą, tačiau yra sričių, kurias reikėtų tobulinti, ypač prisijungimo prie elektros tinklų, investuotojų apsaugos, mokesčių mokėjimo sritis. Įvykdžiusi tam tikrų teisės aktų ir procedūrų pakeitimus, Lietuva galėtų tikėtis geresnių rezultatų tiek atskirų rodiklių, tiek bendroje „Doing Business“ lentelėje.
Ūkio ministerija yra Pasaulio banko tyrimo „Doing Business“ koordinatorė Lietuvoje.
 
Daugiau info:
ukmin.lt
yra Kita
Ūkio ministerija kviečia pasinaudoti papildomu finansavimu, skirtu pastatams renovuoti