Vidinių durų montavimas

Vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių durų ilgaamžiškumą – jų montavimo kokybė. Durų montavimo paslaugas teikiančių bendrovių teigimu, dažniausiai domimasi kaip teisingai sumontuoti, į kokią ertmę geriau montuoti, koks turi būti grindų dangos klojimo bei durų montavimo eiliškumas. Pabandysime suteikti keletą patarimų ir trumpai aprašyti durų montavimo seką.

Matavimo darbai

Net jei jūs patys (ar jūsų darbininkai) turite reikiamų gabumų ir kvalifikacijos, specialistai pataria – visuomet geriau matavimo darbams išsikviesti specialistą iš tos įmonės, iš kurios nutarėte įsigyti duris, nes skirtingi durų modeliai turi savų konstrukcinių ypatybių, į kurias būtina atsižvelgti atliekant skaičiavimo, montavimo, varstomojo mechanizmo tvirtinimo bei kitus darbus.

Būtinai patys dalyvaukite atliekant durų angų dydžių planavimo, varstymo, modelio bei montavimo ypatybių pasirinkimo metu, tam, kad galėtumėte pasikonsultuoti ir nuspręsti koks variantas jums yra tinkamiausias. Nekvieskite specialisto atliekančio matavimo darbus jei jūsų namuose dar nepabaigtos kloti grindys, nes durys visuomet montuojamos ant pabaigtų grindų.

Montavimo darbai

Pieš pradedant montuoti būtina patikrinti ar durų sudedamosiose dalyse nėra broko: įtrūkimų, dydžių neatitikimų, komplektuojančių dalių stygiaus ir pan. Tai būtina padaryti, kad galėtumėte būti užtikrinti, jog montuotojams perdavėte kokybiškas durų dalis.

Norint tinkamai sumontuoti duris, visų pirma, būtinas grindų lygio patikrinimas, jos šioje vietoje turi būti griežtai horizontalios. Gulsčiukas pridedamas taip, kad apimtų abi angos puses. Pagal gulsčiuką kiekvienoje angos pusėje pažymimi du taškai. Išmatuojamas atstumas nuo grindų iki pažymėto taško, kad išmatuotumėte, kiek staktos ramsčiai aukščiu turi skirtis vienas nuo kito. Vėliau pagal gautą rezultatą jie sutrumpinami. Aukščių skirtumas neturi viršyti 3 mm.

Staktų montavimas

Stakta surenkama ant vieno horizontalaus paviršiaus. Du ramsčiai ir staktos viršus nupjaunami 45º kampu ir sudedami taip, kad susiformuotų stačiakampės arkos pavidalo figūra. Toliau reikia surinkti visą staktą. Ramsčių ir viršaus susijungimo vietoje išgręžiamos skylės medvaržčiams (skylės turi būti 1 mm mažesnės už medvaržčio skersmenį).

Durų staktos įstatymas į paruoštą angą

Surinkta stakta statoma į paruoštą angą. Įtvirtinama mediniais kaiščiais. Ramstis, prie kurio bus sukami vyriai, pastatomas visiškai vertikaliai. Kitas ramstis statomas pagal pakabintų durų varčią. Norint gauti reikiamą tarpą tarp durų varčios ir ramsčio, tarp staktos ir durų įkišamas intarpas (galima naudoti ir 3 mm storio, 2 cm pločio, 200 cm ilgio kartono atraižas). Prieš pakabinat durų varčią, vyriai suderinami, susukami į duris ir staktą lygiai. Esant būtinybei, staktos ramsčių padėtis reguliuojama laikinais mediniais kaiščiais.

„Užsandarinimas“

Kai įsitikinote, kad durų stakta su durų varčia atsidūrė reikiamoje padėtyje, staktą reiktų apklijuoti lipnia juostele, kad apsaugotumėte ją nuo montažinių putų. Norint padidinti durų ir sienos adheziją, tarpą reiktų sudrėkinti. Vėliau plonu sluoksniu, pagal staktos perimetrą, pripurškiama montažinių putų. Vienoms durims įprastai pakanka vieno balionėlio. Putų džiūvimo laikas – mažiausiai 6 val., visiškai išdžiūna per 24 val. Tuomet putų perteklius nupjaunamas ir klijuojamas apvadas. Pastarieji pjaunami pagal angos gylį, atmetus 10 cm. Medvaržčiais pritvirtinama apvado lenta. Taip surinkta stakta ir apvadas statomi į paruoštą angą, tarpai užpildomi montažinėmis putomis.

Anga už surinktą durų bloką turi būti didesnė (po 1 cm iš kiekvienos pusės), o kad durys būtų tinkamai sumontuotos, svarbiausia, kad grindys būtų lygios (dengtos plytelėmis, laminatu, parketu ar medinėmis lentomis).

yra Kita
Vidinės durys – funkcionalumo ir estetikos darna