Vieta, kur gyvena vasara

Vidurvasario karščiai, privertę mus visus kurį laiką gyventi siestos ritmu, sugebėjo išstumti iš galvos net ir retas mintis apie neišvengiamai ateisiančias rudens darganas, žiemos speigus ir tižų ankstyvo pavasario pilkumą. Deja, sezonų kaita nepriklauso nuo mūsų norų ir pageidavimų. Jau įpratome saulės spindulių trūkumą nykų viduržiemį kompensuoti, nors trumpam pasprukdami į kraštus, kuriuose saulė karaliauja visus metus, − keisdami mūsų šalyje vyraujantį pilkšvai baltą kraštovaizdį į tų kraštų − ryškų ir spalvotą. Bet ką atiduotume už galimybę vakare, grįžus po darbo iš savo rūškanos kontoros, atsidaryti duris į kambarį ir patekti į vasarą. Tokį norą nesunku būtų palaikyti karščiuojančio ligonio fantazija... Tačiau − tokios „durys“ iš tiesų egzistuoja: jau beveik du dešimtmečius žmonės jas varsto Austrijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Čekijoje ar Japonijoje.

Infraraudonųjų spindulių šilumos sukeltas prakaitavimas skiriasi nuo prakaitavimo tradicinėje saunoje. Čia prakaituojama gerokai stipriau ir intensyviau, su prakaitu išsiskiria daugiau kenksmingų medžiagų. Kūnas įkaista pamažu, sušyla raumenys ir sąnariai, todėl žmonės, kuriuos kamuoja raumenų ir sąnarių skausmai, po spindulių pirties procedūrų iš karto pasijunta geriau.

Infraraudonųjų spindulių kabinos sveikatingumo ir grožio centruose...

Infraraudonųjų spindulių šilumos kabinos pradėtos naudoti palyginti neseniai, maždaug prieš du dešimtmečius. Šiuolaikinį jų variantą sukonstravo japonų gydytojas, norėdamas infraraudonuosius spindulius įvairiau pritaikyti medicinoje, kur jie jau buvo ir tebėra efektyviai naudojami (pavyzdžiui, neišnešiotiems kūdikiams prižiūrėti). Išsamūs fiziologinioinfraraudonųjų spindulių poveikio žmogaus organizmui tyrimai, atlikti įvairiose šalyse, tik patvirtino, kad jie prasiskverbia per odą gana giliai (net iki 4 cm) į žmogaus organizmą, yra labai efektyvūs ir tuo pat metu visiškai nekenksmingi. Pasitelkiant naujausius medicininius tyrinėjimus ir technologinius laimėjimus buvo gautas rezultatas, kuriuo galime naudotis ne tik gydyti įvairioms ligoms (pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių), bet ir profilaktiškai.

Infraraudonųjų spindulių kabinos – viena sveikatingumo įrenginių naujienų, pastaruoju metu vis labiau populiarėjanti viešose vietose (sporto kompleksai, grožio ir estetikos centrai). Jomis galima naudotis apsilankius treniruoklių salėje, baseine, saunoje. Dėl panašaus šilumos poveikio, skatinančio gausiai išsiskirti prakaitą, neatsitiktinai ši kabina dar vadinama ir infraraudonųjų spindulių pirtimi.

...ir namuose

Sveikatingumo centruose infraraudonųjų spindulių kabinos vis labiau populiarėja, o namuose jos įsirengiamos dar gana retai. Nuo seno žinomi gydymo šiluma būdai, kuriuos galima naudoti namuose: šildyklėmis lokaliai šildomos negaluojančios kūno dalys ar organai. Tačiau taip šildomas tik nedidelis kūno plotas. Infraraudonųjų spindulių kabinoje šildomas visas kūnas. Ši sistema turi daug pranašumų, palyginti su pirtimi ar sauna, kurios padeda iš organizmo pašalinti toksinus. Pirmiausia ji puiki alternatyva tiems, kurie blogai jaučiasi aukštesnėje nei 50 °C temperatūroje. Tradicinėse saunose palaikoma labai aukšta oro temperatūra, tačiau šiluma pasiekia tik paviršinius odos sluoksnius. Infraraudonųjų spindulių pirtyje visiškai nevargina šiluma (40–60 °C), po jos jaučiamasi labai lengvai. Infraraudonųjų spindulių šiluma pirties patalpoje sukuria ypač malonų klimatą, karštas oras neapsunkina kvėpavimo. Dėl šios priežasties ja gali naudotis net ir turintieji širdies sutrikimų, nėščiosios (žinoma, bet kuriuo atveju būtina prieš tai pasitarti su gydytoju) ir vaikai.

Infraraudonųjų spindulių sistema – puiki sveikatos profilaktikospriemonė namie. Ją galima naudoti, norint stiprinti imuninę sistemą, taip pat pajutus pirmuosius persišaldymo požymius arba gydant įsisenėjusią lėtinę slogą. Gana svarus argumentas infraraudonųjų spindulių kabiną įsirengti namie – tai, kad ja galima naudotis spontaniškai, iš anksto neplanuojant: ji paruošiama naudoti per 10 min. (įprastai suomiškai saunai įkaitinti naudojant karšto oro sistemą paprastai reikia ne mažiau kaip 45–60 min.). 30 min. trukmės seansas pašalins nuovargį, net jei procedūra bus atliekama ir vėlai. Kabinai valyti po šilumos procedūrų sugaištamas laikas – minimalus, ypač jei išsiskiriančiam prakaitui sugerti ant gulto patiesiamas rankšluostis.

Palyginti tai nėra labai didelė piniginė investicija, o infraraudonųjų spindulių sistema profilaktiškai galima naudotis reguliariai ir dažnai, naudojimosi ja sezonas gali trukti visus metus.

Infraraudonųjų spindulių kabinos įrengimas namie

Kompaktišką ir patvarią infraraudonųjų spindulių kabiną paprasta sumontuoti bet kokioje patalpoje be papildomų rūpesčių. Skleidžiantiems šilumą elementams reikalinga tik elektros energija − pakanka 220 V įtampos ir įžeminimo bei paprasto kištukinio lizdo. Erdvės, kurioje būtų galima sumontuoti kabiną, nesunku rasti ir nedideliuose namuose: pati mažiausia kabina gali užimti šiek tiek daugiau nei vieną kvadratinį metrą patalpos ploto bei 185 cm aukščio. Tačiau, jei planuojama naujai statomame name įrengti tokį nuosavą sveikatingumo „centrą“, būtų idealu, jei vietą, kurioje bus sumontuota kabina, architektas numatytų iš anksto. Architekto patarimų taip pat reikėtų derinant pasirenkamą kabinos dydį bei apdailą.

Austrų gamintojo „Domo“ infraraudonųjų spindulių kabinų, kurias Lietuvoje gyvenantiems pirkėjams tiekia UAB „Egidijus ir Vytautas“, modeliai yra tiesūs arba kampiniai (montuojami patalpos kampe), standartinių dydžių. Tačiau „Domo“ taip pat gali suprojektuoti ir pagaminti asmeninius kliento poreikius atitinkančią kabiną pagal individualų užsakymą.

„Domo“ kabinos durys gali būti vientiso skaidraus stiklo arba uždaresnės, su skaidraus stiklo „langeliais“. Jos lengvai uždaromos magnetiniu užraktu ir gali būti sumontuojamos taip, kad būtų atidaromos arba į kairę, arba į dešinę pusę. Kabinų vidus apdailinamas spygliuočių ir lapuočių mediena, iš jos gaminami ir suolai sėdėti. Iš vidaus apdailai naudojamos medienos ypač mėgstamas kedras: jis neutralizuoja prakaito kvapą, kartu skleisdamas malonų specifinį aromatą, turintį papildomą terapinį poveikį.

Šiuos šilumos spindulius „Domo“ infraraudonųjų spindulių kabinose skleidžia trijų rūšių šildymo elementai: šiluminė folija, keraminiai kaitintuvai ir šiluminės plokštės. Visi šie elementai naudoja nedaug energijos. Aukštos kokybės infraraudonųjų spindulių folijos, įmontuotos sienose ir uždengtos medžio apdailos medžiagomis, teikia žemesnį spinduliavimo intensyvumą, palyginti su kitais dviem šilumos šaltiniais. Šio šilumos šaltinio skleidžiami spinduliai tolygiai pasiskirsto visoje kabinoje. Keraminių kaitintuvų šiluma intensyviausiai perduodama jų montavimo vietoje, todėl kiek aukštesnę temperatūrą junta nugara bei pėdos. Be to, infraraudonųjų spindulių kabinoje naudojant keraminius kaitintuvus reikia laikytis minimalaus atstumo (6 cm) iki spinduliavimo šaltinio. Naudojant infraraudonųjų spindulių šildymo plokštes, šio minimalaus atstumo laikytis nereikia − aplinkui išdėstytos plokštės tolygiai skleidžia šilumą į visą kūną. Be to, jos skleidžia mažesnį spinduliavimą pėdų srityje (tai svarbu žmonėms, kenčiantiems dėl išsiplėtusių venų). Spindulinio šildymo sistema, naudojama infraraudonųjų spindulių kabinose, nesukuria jokio elektromagnetinio lauko, o šildymo elementai montuojami tokiame aukštyje, kad būtų išvengiama nereikalingo šildymo galvos srityje.

Kad šilumos procedūros seansas būtų dar malonesnis, infraraudonųjų spindulių kabinoje galima klausytis muzikos: „Domo“ siūlo specialiai pritaikytus radijo bei kompaktinių plokštelių grotuvų modelius (pavyzdžiui, „Deluxe“ radijas ir kompaktinių plokštelių grotuvas su garsiakalbiais, 30 nustatomų radijo stočių, nuotoliniu valdymu, daugiaspalviu skystųjų kristalų ekranu). Galima pasirinkti apšvietimo spalvas kabinos viduje.

Užsakyti modeliai iš gamyklos atvežami per vieną arba per pusantro mėnesio. Kabiną sumontuoti visiškai nesudėtinga, atvežti į pirkėjo namus ir įrengti gali UAB „Egidijus ir Vytautas“ technikų komanda.

Austrų gamintojas „Domo“ garantuoja savo produkcijos kokybę, ji atitinka TÜV produkto saugumo reikalavimus. Įmonės „Domo“, kurios pardavimai Austrijoje sudaro 70 proc. visos infraraudonųjų spindulių kabinų rinkos, prekių ženklas puikiai pažįstamas daugelio Europos šalių gyventojams.

Infraraudonųjų spindulių kabinos – nepakartojamas malonumo ir naudos sveikatai derinys. Reguliariai naudodamiesi šilumos procedūrų teikiamais malonumais, sustiprinsite sveikatą, organizmas taps atsparesnis ligoms bei stresams, pagerės nuotaika, tapsite žvalūs ir energingi!

yra Kita
Tikroji pirties paskirtis