Vilniuje atidarytas restauruotas šimtametis Žvėryno tiltas

Vilniuje atidarytas restauruotas Žvėryno tiltas, juo atnaujintas pėsčiųjų ir transporto eismas. Šimtamečiam inžineriniam statiniui sugrąžinta jo pirminė išvaizda: trys jo arkos vėl stovi ant tašyto granito atramų, tiltą puošia pagal archyvuose išlikusius brėžinius atkurti autentiški turėklai ir žibintų formos šviestuvai.
 
"Yra tiltai, kurie skirti tik tam, kad jais pravažiuotum, ir yra tiltai, kuriais norisi eiti ir grožėtis gyvenimu bei pasauliu. Žvėryno tiltas yra būtent toks. Jei visi šimtamečiai atrodytų taip, kaip šiandien atrodo Žvėryno tiltas, tuomet šimtas metų būtų pats jaunystės žydėjimas",- restauruoto tilto atidarymo šventės metu sakė sostinės meras Artūras Zuokas.
 
1906 metais pastatytas plieninių konstrukcijų Žvėryno tiltas anksčiau nė karto nebuvo kapitališkai remontuotas. Pernai birželio mėnesį įgriuvus šalitilčiui, eismas tiltu buvo uždraustas, pradėti remonto darbai. Tiltą suremontavo ir restauravo Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjęs bendrovių "Viadukas" ir "Tilsta" konsorciumas. Bendra remonto darbų vertė - 4,5 mln. litų.
 
Sujungdamas Neries upės krantus, prieš šimtą metų šis vienas seniausių Vilniaus tiltų pratęsė Jurgio (dab. Gedimino) prospektą ir atvėrė kelią į sostinės Žvėryno rajoną. 2-ojo pasaulinio karo metais jis buvo gerokai apgadintas, neteko savo puošnių dekoratyvinių elementų. Pokario laikotarpiu vietoj ketinių turėklų atsirado metalinių vamzdelių turėklai, akmeninius stulpus pakeitė iš skylėtų plytų išmūryti ir aptinkuoti stulpai, o buvusi akmeninė važiuojamoji tilto dalis padengta asfaltbetoniu. Formuojant sankryžą buvo nugriauti du granitiniai parapetai, vietoj jų įrengtos metalinės atitvaros.
 
Praeitą vasarą pradėjus remontuoti tiltą, buvo išpjaunamos surūdijusios jo dalys, valomos ir dengiamos gruntu tos tilto konstrukcijos, kurių nereikėjo keisti, sandarinamos siūlės tarp atramų blokų, kartu tvarkomos ir inžinerinės komunikacijos. Taip atnaujintos tilto metalinės konstrukcijos, važiuojamoji dalis ir šalitilčiai.
 
Restauruojant tiltą atkurtos tašyto granito atramos, viršuje užbaigtos granito parapetais. Parapetai iš abiejų pusių įrėminti stačiakampiais postamentais su trijų žibintų toršerais. Pagal archyvinius brėžinius taip pat atkurti masyvūs sudėtingo piešinio lieto ketaus turėklai, konsolės ir žibintai.

Vilniaus miesto savivaldybė

yra Kita
Vilniuje atidarytas pirmas latviškų baldų salonas