"Vilpra" - didžiausias židinių pasirinkimas Lietuvoje

Norėdami pailsėti nuo beprotiško gyvenimo ritmo, įsivaizduojame idiliškos ramybės, neskubrumo ir poilsio oazę – patogią vietą šalia židinio. Modernus arba tradicinis židinys sukuria ramybės zoną, kurioje malonu atsipalaiduoti darbo dienai pasibaigus. Be to, tai ir svarbi interjero detalė.

Kad židinys harmoningai derėtų prie patalpos interjero, regis, svarbiausias vaidmuo tenka židinio apdailai. Įmanoma (pačiam arba pasikliaujant architekto ar dizainerio patarimais) iš gausybės variantų − atsižvelgiant į interjero stilių bei pirkėjo skonį − išsirinkti apdailą, labiausiai tinkančią patalpai.

Uždarojo ar atvirojo tipo židinys?

Renkantis židinį specialistai pataria atsižvelgti į savo šeimos poreikius bei įpročius. Pirmasis etapas – priimti sprendimą dėl židinio tipo – uždarojo ar atvirojo. Svarbu atsižvelgti į pageidaujamą šilumos kiekį patalpoje ir saugumą. Atvirojo ir uždarojo tipų židiniai bei krosnelės gali būti montuojami kaip pagrindinis, alternatyvus ar papildomas šilumos šaltinis.

Atvirojo tipo židiniai mus žavi ugnies artumu, o uždarojo tipo ugniakuras visada turi daugiau pranašumų: gerokai didesnis naudingumo koeficientas(pirmųjų koeficientasyramaždaug 30 proc., pastarųjų – iki 70 proc., o įdiegus antrinio degimo sistemą įmanoma pasiekti 80 proc.), saugumas (saugo, kad atsitiktinė kibirkštis nepatektų į patalpą), patogumas (netikėtai susidarius skersvėjui, pelenai ir dūmai nepatenka į patalpą), galimybė reguliuoti oro tiekimą į ugniakuro vidų, taip didinant ar mažinant degimo intensyvumą ir mažinant malkų sąnaudas. Be to, uždarojo tipo židinio skleidžiama šiluma, naudojant specialius ortakius bei ventiliatorių, galima šildyti kitas pastato patalpas. Na, o tie, kuriems nepatinka „akvariuminis“ ugnies pro stiklą vaizdas, gali įsigyti uždarojo tipo ugniakurą su pakeliamu stiklu: pakėlus durelių stiklą, galima mėgautis ugnies artumu, kaip ir prie atvirojo tipo židinio.

Estetika ar funkcionalumas?

Nors židinių ugniakurų gamintojai tarpusavyje konkuruoja, kas tobuliau suderins šias ypatybes viename modelyje, vis dėlto pirmenybės teikimo taisyklė židinių rinkoje tebegalioja. Vieni židinio ugniakurai išvaizdesni, kituose viena malkų įkrova dega ilgiau bei skleidžia daugiau šilumos patalpoje. Sudėtinga būtų teigti, kad neįmanoma suderinti, pavyzdžiui, ugnies žaismo grožį demonstruojančio panoraminio stiklo, sklandžiai veikiančio durelių atidarymo mechanizmo, degimui reikalingo oro patekimo iš lauko bei aukštų galingumo parametrų. Tačiau renkantis konkretų modelį, patartina pasitikslinti šias bei daugelį kitų daugiau ar mažiau svarbių detalių, nuo kurių priklauso, ar patogu naudotis ugniakuru, bei jo teikiama nauda.

Didžiausias ugniakurų pasirinkimas Lietuvoje

Jau daugiau kaip dešimt metų šildymo įranga prekiaujanti UAB „Vilpra“ šiuo metu siūlo didžiausią šildymo įrangos ir židinių pasirinkimą Lietuvoje. Šios įmonės salonuose prekiaujama garsių Europos gamintojų įvairių tipų, dydžių ir formų židinių ugniakurais. Ugniakurų tipų (įmontuojamų į sieną, statomų patalpos viduryje ar prie sienos, su kampiniais, prizminiais ar lenktais stiklais) įvairovė leidžia įgyvendinti įvairiausius interjero dizaino sprendimus.

Ketaus židinių ugniakurai

Nors moderniuose interjeruose labai populiarūs židiniai, kuriuose daug stiklo (iš dviejų, trijų ar keturių pusių, didelis stiklo aukštis), tačiau šių židinių galingumas nėra didelis − jie nėra skirti pagrindiniam patalpų šildymui. Iš „Vilpros“ salonuose esančių ketaus židinio ugniakurų verta paminėti prancūzų firmų „Seguin Duteriez“, „Invicta“ bei „Fabrilor“ produkciją. Šių įmonių ugniakurai gaminami iš aukštos kokybės ketaus ir skirti nuolat kūrenti.

Daug dėmesio skiriama ugniakurų dizainui. Galima rinktis iš vienpusių, dvipusių ar kampinių ugniakurų modelių, jų durelės gali būti tiek paprastai atveriamos, tiek su kėlimo mechanizmu. „Fabrilor“ gamintojai orientuojasi į pirmenybę praktinei šilumos vertei teikiančius vartotojus – jų ugniakurai išsiskiria aukštu naudingumo koeficientu,lėtu degimo procesu.

Plieno židinių ugniakurai

Šiuolaikiniai, elegantiški, įvairesnio dizaino židinių ugniakurai gaminami iš plieno. Paprastai ugniakurų vietos, kurias labiausiai veikia ugnies kaitra, papildomai sutvirtinamos ketaus arba šamoto plokštėmis. Iš gamintojų, kurių produkcija prekiauja „Vilpra“, galima išskirti firmų „Spartherm“, „Steko“, „Axis“, „Don-Bar“, „JC Bordelet“ plieno ar kombinuotuosius ugniakurus.

„Spartherm“, viena didžiausių židinių ugniakurų ir krosnelių gamintojų Vokietijoje, labai daug dėmesio skiria techninei gaminio funkcijai. Pagrindinės ugniakuro dalys – dujų degimo kolektorius, šiluminis pleištas, šamoto vidus ir ypatinga oro tiekimo sistema – garantuoja optimalų šildymą ir ilgai neaprūkstantį stiklą. Pagilintas žarijų dugnas su pelenų grotelėmis ir dėžute bei pirminio oro tiekikliu ypač patogus ir praktiškas kūrenant malkomis. Durelės šiuose ugniakuruose montuojamos tiek atveriamos, tiek vertikaliai pakeliamos.

Tačiau ypač smagus akcentas ir tuo pat metu unikali reklama „Vilpros“ salonui Vilniuje – jau penkerius metus čia kūrenamas apvalus „Don-Bar“ židinys. Visi bendrovės židiniai – išsiskiriančio, nestandartinių formų dizaino. Jie gali tapti prabangia interjero detale. Puikiai salone veikiantis židinys rodo ne tik gamintojų pastangas atskleisti ir parodyti fantastišką žaidžiančios ugnies vaizdą, bet ir aukštą techninį gaminio lygį bei nepriekaištingą funkcionavimą.

Unikaliu dizainu ir spalvų gama išsiskiria firmos„JC Bordelet“ židiniai. Tai modernūs, uždarojo ir atvirojo tipo, apvalių ir griežtų formų židiniai, ypač gražiai atrodantys patalpų viduryje, prie sienų ar tarp langų. Juos tiesiog reikia pamatyti.

Krosnelės – patogus ir elegantiškas papildomas šilumos šaltinis

Efektyviai veikiančios, estetiškai atrodančios modernios krosnelės dažniausiai naudojamos kaip papildomas šilumos šaltinis. Jos šildo tik tą patalpą, kurioje yra įrengtos, įskaitant atviras erdves antrame aukšte, nes prie jų negalima prijungti šilto oro skirstymo sistemos. Tačiau krosnelėms nereikalinga apdaila bei sudėtingi montavimo darbai. Dėl patogumo, lengvumo bei mobilumo krosneles įmanoma pastatyti ten, kur židinys netilptų arba užimtų per daug erdvės, jo skleidžiama šiluma viršytų pageidaujamą šilumos kiekį patalpoje.

Vilniaus senamiesčio gyventojai pamėgo elegantiškąsias daugiau nei 70 metų tradiciją turinčios prancūzų ir belgų firmos„Franco Belge“ krosneles. Jos ne tik dera prie senųjų interjerų, bet ir ilgai atrodo kaip naujos, nes padengtos spalvingu emaliu, kurį lengva valyti, kaip ir durelių stiklus.

Modernios firmos„Nibe“ krosnelės „Contura“ ir „Handol“ – perkamiausios Švedijoje. Šios įmonės modeliai puikiai suderina saugumą, šildymo ekonomiją ir „švaraus stiklo“ sistemą. Išgrynintų formų, lygaus paviršiaus stilingos krosnelės „Contura“ sukurtos siekiant kuo labiau išryškinti degančią ugnį. Tai ypač akivaizdu modeliuose su papildomais šoniniais stiklais. Šios firmosasortimentegalime rasti pagrindą, ant kurio galima pastatyti krosnelę ir ją sukti aplink savo ašį. Taip įmanoma stiklines dureles – kartu ir ugnies vaizdą – nukreipti pageidaujama kryptimi.

Šildymas karštu oru

Kadangi prie krosnelės negalima prijungti karšto oro skirstymo sistemos, ji laikoma tik papildomu šilumos šaltiniu. Krosnelė skleidžia šilumą aplink save – iki 80 proc. šilumos atiduoda patalpai, kurioje pastatyta, šildyti. Židinys kaupia šilumą po gaubtu ir ortakiais, išvedžiotais nuo židinio, skirsto ją į atskiras patalpas, naudodamas ventiliatorių arba natūraliu oro judėjimo būdu. Tokia sistema leidžia paskirstyti karštą orą po visą butą ar namą. Židinio ugniakuro viduje įmontuoti deflektoriailabaipadedataupyti:ekonomiškai išnaudojama šiluma, išsiskirianti ugniakuro viduje, – jai neleidžiama išeiti pro kaminą.

Oro šildymo sistemos projektavimas reikalauja specifinių žinių, kurių meistrai, paprastai namuose atliekantys židinių apdailą, ne visada turi. Oro šildymo sistemos projektą turėtų sudaryti specialistas. Jis privalo ne tik puikiai išmanyti oro šildymo sistemos veikimo principus, bet ir gebėti tiksliai apskaičiuoti konkrečiam pastatui tinkančius parametrus – nustatyti židinio ugniakuro galią, numatyti ortakių montavimo schemos tipą ir ilgį, išvedžiojamų ortakių skerspjūvius, fasonines dalis, reguliuojamus liukus, groteles ir pan. Svarbu tinkamai sureguliuoti oro tiekimą į degimo sistemą bei užtikrinti oro apytaką tarp šildomų patalpų ir židinio.

UAB „Vilpra“ norintiesiems įsirengti šildymo karštu oru sistemą savo gyvenamajame name rekomenduoja puikius šios srities specialistus.

yra Kita
Tradicijos, stiliaus, funkcionalumo ir ekonomiškumo sintezė