„Vimec“ – galimybė laisvai judėti

Specialistų teigimu, viena opiausių bei aktualiausių šiandien Europos visuomenei kylančių užduočių − neįgaliųjų bei senyvo amžiaus žmonių judėjimo problemos sprendimas. Formuojant architektūrinę miesto koncepciją svarbiu projektavimo akcentu laikomas deramas dėmesys viešųjų erdvių kūrimui, kuriose atsiranda galimybių sujungti skirtingus socialinius sluoksnius. Atsižvelgiant į tai, viešuosiuose ir komerciniuose pastatuose turi būti užtikrinta galimybė žmonėms su negalia į juos patekti, laisvai judėti ir naudotis visomis pagrindinėmis bei pagalbinėmis lankytojams skirtomis patalpomis.

Italų bendrovė „Vimec“ susikūrė 1980 m. Tačiau pagrindinė bendrovės veiklos kryptis buvo nustatyta 1982 m., kai keturi jos įkūrėjai suformulavo bendrovės misiją – kurti neįgaliesiems bei senyvo amžiaus žmonėms komfortiškas gyvenimo sąlygas pagerinant jų judėjimo laisvę. Būtent 1982-ieji buvo paskelbti tarptautiniais neįgaliųjų metais. Šiandien „Vimec“ − Italijoje pirmaujanti šių sistemų kūrimo bendrovė, kurios produkcija pripažinta bei naudojama ne tik Europoje, bet ir Australijoje, Naujojo Zelandijoje, Singapūre, Pietų Afrikoje, Lotynų Amerikoje bei Kinijoje.

Pristatyta „Vimec“ produkcija

Šių metų rugsėjo pabaigoje Belmonto pramogų ir poilsio centre UAB „Barduva“ surengė konferenciją „Prieinami sprendimai įveikiant architektūrinius barjerus“, kurioje buvo aptariamos žmonių su negalia problemos, susijusios su architektūriniais barjerais. Kaip problemų sprendimas Lietuvos architektams bei užsakovams buvo pristatyta italų bendrovės „Vimec“ produkcija, skirta žmonių su negalia judėjimui. Pristatymo organizatorių siekis − supažindinti su šiomis sistemomis kuo daugiau architektų, projektuotojų bei žmonių, kuriems ši tema aktuali. Pristatyme dalyvavusio „Vimec“ bendrovės vadybininko –inžinieriaus Tommaso Casalgrandi teigimu, šiandien padėtis gerokai skiriasi nuo įmonės gyvavimo pradžios, tačiau judėjimo problemos vis dar lieka itin aktualios. Anot jo, pasaulyje yra milijonai neįgaliųjų bei senyvo amžiaus žmonių. Remiantis pastaraisiais duomenimis, apie 13 proc. visų pasaulio gyventojų kasdien susiduria su judėjimo problema – aplinka pilna architektūrinių barjerų. Tačiau šių žmonių gyvenimas tęsiasi, todėl svarbu, kad ne tokiems pajėgiems bei senyvo amžiaus žmonėms būtų sukurta galimybė savarankiškai, be niekieno pagalbos judėti ir savo būstuose, ir už jų ribų.

UAB „Barduva“ specialistai jau supažindino šalies statybų rinkos atstovus su „Vimec“ siūlomais sprendimais šiais metais vykusioje tarptautinėje statybos ir remonto parodoje „Resta 2006“ bei kviečia specialistus ir užsakovus pratęsti pažintį paro-doje „Resta 2007“.

Europa sensta

T. Casalgrandi teigimu, Europos visuomenė sensta. Senyvo amžiaus žmonių Europoje nuolat daugėja. Daugiausia senyvo amžiaus žmonių šiuo metu yra Italijoje, bet ši problema aktuali visai Europai. Socialinio aprūpinimo sistema Europoje nėra vienoda bei pastovi. Šiuo metu pažangiausios tokias sistemas diegiančios šalys – Jungtinė Karalystė, Švedija bei Norvegija – itin daug dėmesio skiria neįgaliesiems reikalingoms konstrukcijoms diegti. Minėtųjų šalių vyriausybės 100 proc. kompensuoja sistemų neįgaliesiems bei senyvo amžiaus žmonėms taikymą. Aktyviau šią problemą ima spręsti ir Lenkija, Čekija bei Rumunija. „Vimec“ atstovo teigimu, šiuo metu Europos bendrijos nuostatai numato šioms sistemoms taikomus standartus, galiojančius visiems tokių sistemų gamintojams. Tačiau minėtuose nuostatuose kalbama tik apie saugumo reikalavimus, o to neužtenka, todėl „Vimec“ specialistai šiuo metu formuluoja naujus standartus, kurie, tikimasi, įsigalios jau šių metų pabaigoje.

Architektūrinių barjerų pašalinimas

„Vimec“ produkciją Lietuvos architektams bei užsakovams pristačiusios UAB „Barduva“ vardas gerai žinomas statybų rinkai. Nuolat tobulėdama ir plėtodama veiklą, įmonė tapo viena didžiausių pakeliamųjų garažo vartų ir rampų įrangos gamintojų Lietuvoje. Šiandien UAB „Barduva“ siūlo transportavimo įrangos neįgaliesiems montavimą bei siekia, kad į šią problemą būtų atkreiptas ir kitų įmonių dėmesys.

Įmonei UAB „Barduva“ suteikta išskirtinė teisė atstovauti „Vimec“ bendrovei, gaminančiai įvairius žmonėms su judėjimo funkcijų sutrikimais pritaikytus stacionarius liftus, platforminius keltuvus, keliančius žmones su judėjimo funkcijų sutrikimais invalidų vežimėliuose (ar be jų) virš laiptų arba vertikaliai, bei kitą įrangą. Bendrovė nuolat tobulina bei didina šių sistemų pasirinkimą. „Vimec“ specialistų teigimu, iki šiol, taikant žmonių su negalia bei senyvo amžiaus žmonių transportavimo įrangą, dėmesys dažniausiai buvo skiriamas viešiesiems pastatams, tačiau šiandien, kai vyriausybės vis dažniau imasi kompensuoti tokių sistemų diegimą, pastarieji sprendimai vis dažniau taikomi ir projektuojant komercinės paskirties pastatus.

Su architektūriniais barjerais susiduriama kiekvieną dieną metro, geležinkeliuose, oro uostuose, prekybos centruose, kino teatruose, mokyklose, gydymo įstaigose ir daugelyje kitų objektų. „Vimec“ atstovų teigimu, paprasčiausias sprendimas ir, be abejo, pats pigiausias – nuolydis (rampa), tačiau maža dalis neįgaliųjų ar senyvo amžiaus žmonių gali jomis naudotis be pagalbos. Be to, reiktų paminėti ir tai, kad dėl kasdienių spūsčių, skubėjimo ir kitų priežasčių pastatuose įrengti bendri liftai neįgaliems žmonėms netinka. Neįgaliesiems bei senyvo amžiaus žmonėms turėtų būti įrengiama atskira, jų judėjimą užtikrinanti įranga. Todėl šiandien UAB „Barduva“ Lietuvos rinkai siūlo daug geresnių sprendimų, skirtų neįgaliųjų bei senyvo amžiaus žmonių problemoms, kylančioms dėl architektūrinių barjerų.

yra Kita
Neįgaliesiems skirta įranga randa deramą vietą šiuolaikinėje architektūroje