Virtuvės baldų priešai

Šiandieninė baldų rinka virtuvės baldais gali aprūpinti net patį ekstravagantiškiausią užsakovą – dizainerių išmonė ir nestandartiniai sprendimai prieinami daugeliui. Tačiau, įsigydami patikusius baldus, mažai kas prisimena, kad virtuvė – padidinto „pavojaus“ zona: kiek laiko virtuvės baldai išsaugos savo grožį ir funkcionalumą tiesiogiai priklauso nuo jų eksploatacijos sąlygų.

Natūralu, jog virtuvės baldai – pardavimų lyderiai likusių baldų tarpe. Būtent „virtuvę“ pirmiausia įsigyja tiek naujakuriai, tiek jaunavedžiai. Tačiau situacija, kuomet į saloną grįžta pirkėjai prašydami pakeisti sugadintų baldų detales, pardavėjų teigimu, toli gražu ne retenybė. Pasiteiravus pirkėjų kokiomis sąlygomis buvo naudojami baldai, dažnai paaiškėja, jog jie buvo „gausiai laistomi“ vandeniu, o maisto produktai pjaustomi tiesiai ant stalviršių. Tokia situacija susiklostė dėl virtuvės baldų eksploatacijos neišmanymo, mat ne visi prieš įsigydami baldus pasidomi teisingu jų naudojimu. Teoriškai virtuvės baldų eksploatacijos laikas turėtų siekti apie 15 metų, tačiau tinkamai prižiūrimi jie gali tarnauti ir gerokai ilgiau.

Kas veikia jūsų baldus?

Visų pirma, šviesa. Pasirūpinkite, kad virtuvės baldai būtų apsaugoti nuo tiesioginės saulės. Ilgalaikis jos poveikis gali sąlygoti chromatinių (spalvinių) atskirų baldų elementų ypatybių sumažėjimą, lyginant su mažiau saulės spindulių pasiekiamomis baldų dalimis.

Antra – temperatūra. Didelė šiluma ar šaltis, o taip pat žymūs temperatūros pokyčiai gali paveikti baldus ar atskiras jų dalis. Baldai negali būti statomi arčiau nei 1 m atstumu nuo tiesioginės šilumos šaltinių. Rekomenduojama oro temperatūra nuo +10 iki +25 °С. Tiesiogiai ant baldų niekada nestatykite karštų daiktų (lygintuvų, indų su karštu vandeniu ir pan.) ir venkite ilgalaikio šilumos spinduliavimo (galingų šviestuvų, mikrobangų ir pan.).

Trečia – drėgmė. Rekomenduojama santykinė drėgmė erdvėje, kurioje stovi baldai – 60-70 proc. Reiktų vengti ilgą laiką laikyti baldus ribinės drėgmės sąlygomis ir, juolab, jos periodinio svyravimo. Tačiau jeigu negalite pakeisti sąlygų, tiesiog stenkitės patalpas dažnai vėdinti ir pagal galimybes pakaitomis naudoti oro sausintuvą bei drėkintuvą, leisiančius užtikrinti reikiamą drėgmės kiekį.

Itin svarbu suvokti, kiek klimato ypatybės ir aplinkos sąlygos gali įtakoti jūsų virtuvės baldų išorinę išvaizdą bei kokybines charakteristikas. Virtuvės baldai jautrūs šviesai, drėgmei bei jos trūkumui, šilumai ir šalčiui, rekomenduojama vengti ilgo vieno iš šių faktorių poveikio, nes tai pagreitina lakuotų ir dažytų baldų paviršių dėvėjimosi procesą ir medinių elementų deformaciją.

Kovos būdai

Visada įsitikinkite, kad baldų paviršiai yra sausi. Virtuvės baldų detalių paviršių reikia valyti sausa minkšta medžiaga (flanele, pliušu, mitkaliu). Darbinių paviršių priežiūra (stalviršių, praustuvų ir pan.) turi būti atliekama minkšta drėgna medžiaga, porolonine kempine arba specialiais šepetėliais, be to, gali būti taikomi specialios valymo priemonės. Aptaškytas ar suteptas baldų dalis rekomenduojama kuo greičiau nuvalyti, jei nešvarumus paliksite ilgesniam laikui gali susiformuoti dėmės ir įvairūs medinių elementų pažeidimai.

Tais atvejais, kai vis tik susiformuoja nepageidaujamos dėmės, rekomenduojama naudoti atitinkamas valymo priemones, kurios pasižymi ne tik tuo, kad efektyviai pašalina nešvarumus, bet ir papildomai poliruoja ir apsaugo paviršių. Renkantis valymo priemones būtina remtis gamintojų nurodytomis jų taikymo ir kiekio instrukcijomis. Tais atvejais, kai po ranka neturite specialių valymo priemonių, galima pasitelkti nedidelį įprasto muilo tirpalo kiekį (pavyzdžiui, 2 proc. plaunančiosios priemonės ir 98 proc. vandens). Pabaigus bet kokius valymo darbus būtina nusausinti ar išdžiovinti visas virtuvės baldų dalis, ypač sujungimo vietose. Nepamirškite, kad valymui negalima naudoti medžiagų, kempinių ar pirštinių, kuriose įsigėrę maisto produktų likučiai.

Jokiu būdu neleiskite, kad baldų paviršių veiktų agresyvūs skysčiai (rūgštys, šarmai, riebalai, skiedikliai ir pan.) ar chemiškai aktyvūs junginiai – jų sukelta reakcija gali ne tik suniokoti jūsų turtą, bet ir kelti grėsmę jūsų sveikatai. Taip pat verta priminti ir tai, kad kai kurių specifinių plovimo (valymo) priemonių sudėtyje gali būti didelė agresyvių cheminių ar abrazyvinių dalelių – tokių valymo priemonių virtuvės baldams naudoti negalima.

Amžinosios tiesos

  • Maisto produktų pjaustymui visuomet naudokite pjaustymo lentelę – taip išsaugosite virtuvės stalviršio funkcionalumą ir estetiką.
  • Neleiskite kauptis drėgmei ant baldų paviršiaus – tai sąlygos baldinių lakštų išbrinkimą ir plastikinių detalių atsiklijavimą.
  • Rekomenduojama neuždengti baldinių grotelių bei ventiliacinių angų, būtinų buitinių elektros prietaisų aušinimui.
yra Kita
Virtuvė - būsto šeimininko atspindys