Žalioji urbanistika lėtai žengia į Lietuvą

Didėjant šildymo kainoms bei rūpinantis ekologija, vis dažniau išgirstami pasiūlymai renovuoti gyvenamuosius namus. Renovacija didina namo energinį efektyvumą, kurio tikslas yra minimalizuoti naudojamą gaminamų, eksploatuojamų bei tiekiamų paslaugų energiją, tuo pačiu sumažinant energijos sąnaudas net 80 procentų.

Šiuo metu energinis efektyvumas yra laikomas vienu iš svarbiausių ir pagrindinių Europos Sąjungos klimato politikos tikslų, lemiančių namų renovacijos didėjimą. Ši tema taip pat itin dažnai gvildenama žinių platformoje Construction21, kurioje pateikiami ne tik aktualūs patarimai, bet ir įkvepiantys pavyzdžiai, padėsiantys susipažinti su naujovėmis statybų sektoriuje.
 
Maksimaliam efektui pasiekti − namo izoliacija bei šildymo sistemos renovacija
Išsamūs tyrimai bei raidos tendencijų patirtys Europos Sąjungoje bei Lietuvoje parodė, jog renovacijos metu energijos taupymas pasireiškia šildymo, vėsinimo, vėdinimo ir kondicionavimo sistemų modernizavimu bei išorinių sienų, langų, stogų izoliavimu. Svarbiausias faktorius, darantis pastatą energiškai efektyviu, yra jo izoliacija, kurios įtaka pastato energijos sąnaudoms gali siekti net iki 75 %.
 
Construction21 žinių platformoje pateikiami pavyzdžiai atskleidė, jog mūsų šalyje dažniausiai izoliuojami, apšildomi ir kartu dekoruojami namo fasadai, pakeičiami visi namo langai, įstiklinami balkonai, apšildomas stogas. Šitokia renovacija ne tik padidina namo energinį efektyvumą, bet ir pagerina estetinį šalies veidą. Prieš pradedant renovaciją name, reikia itin atsižvelgti į šildymo sistemų susidėvėjimo aspektą, ypač pastatuose, kurie statyti daugiau nei prieš 30 metų. Todėl prieš imantis fasado izoliacijos, rekomenduojama pasitelkiant specialistus įvertinti šildymo, ventiliacijos sistemų bei vamzdynų būklę.
 
Štai daugiabučiuose vienas didžiausių energijos sutaupymo efektų pasiekiamas vien renovuojant šildymo sistemas – įrengiant termostatinius ventilius bei individualią apskaitą, tinkamai sureguliuojant visą namo šildymo sistemą, pakeičiant neefektyvius radiatorius bei susidėvėjusį vamzdyną. Toks šildymo sistemos renovavimas gali padėti sumažinti energijos naudojimą net 30 proc.
 
Imantis renovacijos ir modernizavimo darbų vis aktualiau pasitelkti inovatyvius sprendimus, padėsiančius ne tik taupyti, bet ir prisidėti prie darnios aplinkos kūrimo. Todėl ir Lietuvoje daugėja netradicinių, naujų technologinių sprendimų statybų srityje. Štai prieš 3 metus Druskininkų sveikatingumo ir poilsio komplekse pradėjus renovacijos darbus, buvo pasitelkta daug inovatyvių inžinerinių ir architektūrinių sprendimų, turinčių didelį investicijų atsiperkamumo potencialą bei prisidedančių prie gamtinių išteklių ir aplinkos tausojimo.
 
Didžiulio šilumos poreikio klausimas išspręstas įrengiant tris atskiras šilumos paėmimo sistemas: iš žemės (atlikta per 100 žemės gręžinių, siekiančių 80 m. gylį), iš oro ir iš nuotėkų, jas utilizavus. Geoterminio šildymo ir vėsinimo sistema leidžia žiemos metu naudoti žemės gelmių šilumą, o vasarą – per žiemą sukauptą žemės vėsą, naudojamą patalpų vėsinimui. Įvairiose vietose, kuriose susidaro šiluma, naudojant šilumogrąžos įrenginius susigrąžinama 60-80% šilumos energijos iš šalinamo patalpų oro, buities nuotekų ir kitų šilumą generuojančių šaltinių.
 
Patalpoms šildyti naudojamas kapiliarinis šildymas leidžia išnaudoti visus žemesnės temperatūros geotermijos šilumos privalumus. Nuolat vykdoma komplekso energinių ir kitų sąnaudų stebėsena suteikia galimybę panaudoti perteklinius šilumos išteklius tose komplekso vietose, kur jų trūksta – šilumogrąžos būdu susigrąžinta dalis šilumos iš šalinamo baseino oro naudojama viešbučio kambariams šildyti per vėdinimo sistemą tiekiant į patalpas labiau pašildytą orą.
 
Visos geoterminio šildymo sistemos išlaidos yra per du kartus mažesnės nei iki renovacijos buvę kaštai už centralizuotai tiekiamą šilumą, o kurorto oras, šildymui nedeginant dujų, tapo švaresnis. Nors komplekse panaudoti inovatyvūs inžineriniai sprendimai dalinai padidino pradines investicijas, tačiau leido sumažinti eksploatacijos ir priežiūros kaštus, tuo sudarydami komplekso verslo plano pagrindą.
yra Kita
Žalioji Kalifornijos akademija