Židiniai profesionalams

Pasak specialistų, šiandien mūsų šalies rinkoje populiarūs dviejų tipų židiniai: minimalistiniai skandinaviško stiliaus, kuriuose pagrindinis akcentas – už stiklo įrėminta ugnis, ir vis didesnį populiarumą įgaunantys klasikiniai XV a. angliški ir prancūziški, tampantys pagrindiniu erdvės akcentu ir namų puošmena. Kitas vis daugiau simpatijų susilaukiantis spendimas – lauko židiniai, namų aplinkai suteikiantys ypatingo žavesio. Nors lietuvių skonis išlavintas ir estetiniai reikalavimai nuolat kinta, neretai tenka susidurti su nekokybišku montavimu.

 
Pasak daugiau nei dešimt metų Lietuvos židinių rinkoje projektavimo, montavimo ir apdailos darbus atliekančios bendrovės UAB „Foleta“ specialistų, šiandien židinių rinka gerokai skiriasi nuo to, ką galima buvo stebėti nepriklausomybės pradžioje. Anuomet dominavo plytomis apmūryti atviri židiniai, o šiandien toks sprendimas drąsiai vadinamas retenybe: „Šiandien užsakovai renkasi židinius su plieninėmis ar ketaus kapsulėmis, montuojant taikomas priešgaisrinis gipso kartonas, specialiai tam skirta akmens vata ir pan. Be to, pasikeitė ir apdaila. Anksčiau ji buvo atliekama remiantis gaminant granito ir marmuro paminklus įgyta patirtimi, nebuvo jokių specializuotų įmonių, be to, pasikeitė ir pačios medžiagos – praeityje populiarų iš Rusijos gabentą pilką, juodą ar raudoną marmurą bei granitą pakeitė gerokai kokybiškesni židinių gamybai tinkami akmenys. Jie daug plonesni, spalvų ir raštų pasirinkimas gerokai didesnis, be to, jie gabenami jau paruošti – plokščių pavidalo“, – pasakoja UAB „Foleta“ vadovas Aurelijus Remeikis.
 
Židinių apdailai skirti akmenys į Lietuvą šiandien atkeliauja iš tolimiausių Europos ir Azijos kampelių, kiekvienas akmuo išsiskiria tam tikra specifika, daugelis aptinkami tik tam tikrose vietovėse ir neturi analogų niekur kitur. Todėl estetinių sprendimų galimybės šiandien itin didelės. „Dažnas užsakovas, norėdamas sutaupyti, bando pats pasirūpinti medžiagų pristatymu. Paprastai tokiu atveju sugaištama daugiau laiko, sustoja židinio montavimo darbai, įsigyjama netinkamų medžiagų, jų būna per daug arba per mažai ir pan. Galų gale pasirodo, kad sutaupyti nepavyko, o židinys nukentėjo ne tik estetiškai, bet ir kokybiškai. Vėliau tenka taisyti, o tai dar labiau padidina židinio kainą. Tikrai negalime kaltinti užsakovų, kad jie nori taupyti, tačiau šioje srityje tai padaryti nelengva, reikia patirties ir įdirbio“, – teigia A. Remeikis.
 
Šiandien užsakovų požiūris keičiasi, svarbiausi kriterijai – ne tik kokybė, bet ir saugumas bei garantija. Esant tokioms sąlygoms, mažiau vietos lieka neprofesionaliems montuotojams. „Geriausia mūsų bendrovės reklama visuomet buvo mūsų specialistų atlikti darbai. Net apie 80 proc. užsakovų atkeliauja pagal rekomendacijas, o tai, be abejo, geriausias įvertinimas. Turime didelę patirtį ir profesionalių meistrų komandą, be to, mūsų darbuotojų kaita itin maža, todėl jie nuolat tobulėja“, – pasakojo UAB „Foleta“ vadovas.
 
UAB „Foleta“ – vienintelė Kauno regiono bendrovė, kuriai suteiktas VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro išduodamas kvalifikacinis pažymėjimas, liudijantis apie aukštą įmonės darbuotojų kvalifikaciją. Bendrovė priklauso ir Nacionalinei židinių ir dūmtraukių montuotojų asociacijai, rūpinasi šios srities teisinės bazės kūrimu, ieško problemų sprendimo būdų, dalyvauja šviečiamojoje veikloje. „Svarbu suvokti, kad židinys – pavojingas įrenginys, todėl siekiame, kad tokia įranga būtų montuojama laikantis visų saugumo reikalavimų, o jos savininkai būtų apsaugoti nuo nelaimių. Lietuvoje iki šiol nėra įteisintas kamino techninis pasas, o židinių montavimui viso labo sukurtos rekomendacinio pobūdžio taisyklės. Tikimės, kad ateityje bus įteisinti atitikties sertifikatai, be kurių židinių eksploatuoti nebus leidžiama“, – patirtimi dalijasi A. Remeikis.
 
Anot UAB „Foleta“ specialistų, vienas svarbiausių kriterijų renkantis židinių montuotojus –patirtis. Norint tapti židinių montuotoju, neužtenka padirbėti poros metų, privaloma turėti ne mažesnę nei penkerių metų patirtį, todėl, norint išvengti nelaimingų atsitikimų, taisymų, kuriems reikia daug laiko ir lėšų, turėti galimybę mėgautis židinio sukuriamu jaukumu bei liepsnos estetika, žinoma, geriau pasikliauti būtent tokiais profesionalais.
yra Kita
Moderniame interjere išryškėjanti daniška jaukumo samprata