Židinys - jaukios buities simbolis

Žmogaus gyvenimas nuo neatmenamų laikų labai susijęs su ugnimi. Tūkstantmečiais mūsų protėviai šildėsi prie atviros ugnies. Net ir šiandien, kai siūloma daugybė modernių būsto šildymo būdų, židinio ar krosnelės ugnis daugumos žmonių sąmonėje išlieka kaip jaukios buities simbolis. Daugeliui reikalinga vieta, kurioje būtų alima pasijusti laisvam, pamąstyti, pasvajoti ir atsipalaiduoti. Kas geriau sukuria šiltą ir jaukią atmosferą nei namų židinys? Čia, gėrintis kerinčia ugnies liepsna, galima atgauti pusiausvyrą, leisti pailsėti pavargusiam kūnui.

Norvegiška jaukumo samprata

Norvegai visame pasaulyje išgarsėjo ne tik kalnų slidinėjimo sporto laimėjimais, bet ir gaminamomis krosnelėmis bei židiniais. Prireikus trumpai apibūdinti norvegus, dažnai sakoma – „norvegas gimsta su slidėmis ant kojų ir auga šildomas ketaus židinio šilumos“. Tarp norvegiškų židinių bei krosnelių gamintojų išskirtinę vietą užima dar 1853 m. Fridrichstadto mieste, esančiame 100 km nuo Oslo, įsikūrusi ketaus krosnelių ir židinių gamykla „Jotul“.

„Jotul“ pavadinimas kilo nuo didelės Norvegijos kalnų virtinės – Jotunheimeno, kurio pavadinimas reiškia „gigantų namus“. „Jotul“ židiniai dėl medžiagos, iš kurios gaminami, patvarumo ir nemažų matmenų dažnai vadinami liepsnojančiais gigantais. Norvegiški židiniai bei krosnelės išlaikė ne tik laiko, bet ir norvegiškų speigų išbandymus. Žiemą oro temperatūra Norvegijoje retkarčiais nukrinta net iki -40 °С, tačiau norvegų namuose visada šilta. 75 proc. Norvegijoje malkomis kūrenamų židinių sudaro būtent „Jotul“ gaminiai. Todėl nenuostabu, kad šios įmonės produkcija vertinama ir toli už gimtinės ribų.

Laiko ir naudotojų patikrinta kokybė

Per 50 proc. savo produkcijos „Jotul“ gamintojai šiandien eksportuoja į daugiau kaip 25 pasaulio šalis, kur bendrovės gaminiai itin vertinami dėl aukštos kokybės. Toks populiarumas tapo įmanomas ne vien dėl originalaus, ištobulinto krosnelių ir židinių dizaino, bet ir dėl didelio ekonomiškumo bei aukšto šiluminio našumo. Akivaizdu, kad šiandien Norvegijoje „Jotul“ − šiluminės energetikos rinkos lyderė. Tai nenuginčijamas aukštos krosnelių ir židinių kokybės patvirtinimas.

Šiuo metu „Jotul“ tapo viena moderniausių tokią produkciją gaminančių gamyklų pasaulyje, o jos gamybiniai procesai visiškai nekenkia aplinkai. Visa tai įmanoma dėl jau 151 metus nenutrūkstančio aukštos kvalifikacijosspecialistųdarbo. Pastaraisiais metais gamykla investavo milžiniškas lėšas į valymo filtrųsistemą,tadįatmosferąišmetamųkenksmingų medžiagų kiekis − minimalus, daug mažesnis, nei leidžia Norvegijos įstatymai. Didžioji dalis „Jotul“ modelių atitinka ateities standartus. Įmonė yra Europos jungtinio ekologijos komiteto (CEN), kuris nustato leistinas į atmosferą išmetamų medžiagų normas, asociacijos narys. Jie taip pat atitinka NS–EN ISO 9001 standartus.

Nekenkia aplinkai

Kaip jau minėta, „Jotul“ švaraus degimo krosnys nekenkia aplinkai – per dūmtraukį į atmosferą išmetamų kenksmingų medžiagų kiekis yra minimalus, tad dūmtraukio sienelėse nesusikaupia kreozotas. Dūmų dujos sudeginamos degimo kameroje, o ne išmetamos į atmosferą.

Šie procesai įvardijami kaip „švarus degimas“. Deginimo kameros su dvigubomis sienomis tikslas – nesudegusių dūmų dujų, kurios paprastai į atmosferą patenka per dūmtraukį, sunaikinimas. Tai daroma siekiant maksimaliai sunaudoti malkų energiją ir sumažinti kenksmingą įtaką aplinkai. Prieš patekdamas į kamerą, oras praeina tarp įkaitintų krosnelės sienelių ir įkaista.

Antrinio deginimo procesas prasideda tuo metu, kai įkaitintas oras susimaišo su pirminio deginimo produktais. Dūmai, kurie turėtų išeiti į atmosferą, sudega ir atsiranda papildomas šilumos kiekis. Bet kurios kitos krosnies efektyvumas ekonomijos režimu gali sumažėti iki 30–35 proc.

Efektyvus šildymo būdas

Ketaus krosnelės sunkios, šiluma susigeria į medžiagą, todėl krosnelių sienelės išspinduliuoja daug šilumos. Plonos sienelės aukštesnėje temperatūroje sugertų mažiau šilumos, todėl didesnė dalis šilumos būtų iššvaistoma veltui. Dėl storų ketaus sienelių minėtų nuostolių išvengiama.

Atviro tipo ketaus židiniai, sunaudojantys tik 10 proc. kūrenamų malkų energijos, priešingai nei tradiciniai, išsiskiria itin dideliu šilumos laidumu bei ypatybe efektyviai akumuliuoti šilumą, todėl ketus tampa nepakeičiama medžiaga gaminant aukšto ekonomiškumo ir didelio galingumo židinius bei krosneles.

Ketaus židinių ir krosnelių šiluminis galingumas gali sudaryti iki 25 kW, pavyzdžiui, modelis „Jotul I-600“. Puikus krosnelių sandarumas užtikrina, kad viena malkų įkrova degs labai ilgai. Taip pat dėl beveik visiškai sudeginamų dūmų dujų bus taupomos malkos.

Tokie įrenginiai dėl konstrukcijų paprastumo ir saugumo yra ypač patvarūs, todėl visiems „Jotul“ gaminiams suteikiama dešimties metų garantija. Dvigubų deginimo kamerų krosnių efektyvumas du kartus aukštesnis nei tradicinių židinių ar krosnelių, tai reiškia − du kartus daugiau šilumos, kai malkų kiekis vienodas, ir du kartus mažiau malkų, kai išskiriamos šilumos kiekis toks pats. Dar daugiau kuro gali būti sutaupoma krosnelę eksploatuojant minimaliu režimu.

Šilumos išskyrimas laiko atžvilgiu vienodas, nes degimo intensyvumas pastovus. 90 proc. nesudegusių dūmų ir smulkių dalelių sunaikinamos. Per viršutinę durų dalį patenkantis oras užtikrina, kad malkos tolygiai degs visoje krosnelėje. Pagal vidinį stiklo paviršių iš viršaus į apačią cirkuliuojantis oras sudaro apsauginį sluoksnį, kuris saugo stiklą nuo sąlyčio su ugnimi. Taigi stiklas ilgai išlieka permatomas ir būsto savininkui leidžia gėrėtis ugnies žaidimu.

Bet kokiam būstui

„Jotul“ siūlomą šildymo sistemą galima sumontuoti kaip bendrą centrinio šildymo sistemą, kurioje šiltas oras be šilumos sklidimo tarpininko (vandens ir radiatorių) iš židinio šiluminių izoliuotų vamzdžių sistemos tiesiogiai patenka į apšildomas patalpas. Atsižvelgiant į patalpų išdėstymą, naudojama arba priverstinė oro cirkuliacija (su termoventiliatoriumi), arba savaiminio tekėjimo būdas. Montuojant šią šildymo sistemą, visų pirma reikia įrengti židinio kūryklą, kuri specialiu vamzdžiu prijungiama prie dūmtraukio. Vėliau virš židinio įrengiama termoizoliuota kamera, iš kurios karštas oras į patalpas patenka gofruotais vamzdžiais, savaiminio tekėjimo būdu ar naudojant specialų termoventiliatorių.

Karšto oro išeigos vieta parenkama atsižvelgiant į situaciją: lubose, grindyse arba pertvarose tarp kambarių. Išėjimo vietoje įrengiami difuzoriai su karšto oro srauto reguliavimu. Antrasis etapas – pagal užsakovo pageidavimus montuojama dekoratyvinė židinio apdaila.

Išsamią informaciją užsakovams visada suteiks UAB „Stoveland“ specialistai. Bendrovės atstovai mielai padės jums išsirinkti tinkamą variantą arba pasiūlys individualų, jūsų pageidavimus atitinkantį sprendimą.

Akivaizdu, kad nusprendus įsigyti židinį arba krosnelę svarbus ne tik šiluminis našumas bei ekonomiškumas, bet ir pasirinkto gaminio dizainas. Įmonės siūlomų židinių ir krosnelių formos gali būti tradicinio ar modernaus stiliaus. Ketaus krosnelių klasikinės ir modernios linijos puikiai dera bet kokios stilistikos interjere, o ketaus krosnelių emaliuotas dažymas suteikia estetinį pasigėrėjimą. Daugiau nei 150 metų gaminimo patirtis lemia, kad „Jotul“ krosnelės yra dailios ir elegantiškos. Įdiegta savaiminio stiklo valymo sistema suteikia jums galimybę mėgautis ugnies atšvaistėmis. Toks šildymo būdas itin efektyvus bei ekonomiškas, o prisiminus ir estetinę vertę tampa tiesiog nepakeičiamas.

yra Kita
Židinys interjere