Efektyvus energijos išteklių naudojimas

Energijos išteklių naudojimas

Efektyvus energijos išteklių naudojimas smarkiai priklauso nuo elektros energiją perduodančių įrenginių ir sistemų projektavimo, jų montavimo ir priežiūros. Šiuo atžvilgiu vienas ryškiausių lyderių šioje srityje yra ypač modernia įranga ir pažangiais technologiniais sprendimais pasižyminti 1992 m. Klaipėdoje įsikūrusi elektrotechninių paslaugų įmonė UAB „Voltas". Nuo 1952 m. iki privatizavimo tai buvo Klaipėdos Valstybinė septintoji elektros montavimo įmonė, tačiau atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę, kaip ir daugelis mūsų šalies įmonių, ji tapo privataus kapitalo bendrove. Nuo pat reorganizacijos pradžios bendrovė savo veiklą grindė drąsiais ir racionaliais sprendimais, kurių dėka ji tapo viena didžiausių Lietuvoje elektrotechnikos įmonių. UAB „Voltas“ veikla apima labai platų elektrotechninių sprendimų ir darbų spektrą – nuo saulės ir vėjo jėgainių iki transformatorinių pastočių, įvairios paskirties elektros tinklų bei kitų objektų projektavimo, montavimo, eksploatavimo statomuose ir rekonstruojamuose, gyvenamuosiuose ir viešo naudojimo, pramonės, energetikos ar ypatingos kategorijos bei paskirties statiniuose. 

Elektros montavimo darbų svarba

Vienos sudėtingesnių per paskutiniuosius metus Lietuvoje atliktų užduočių buvo elektros montavimo darbai Naujoje Apaštalų bažnyčioje, taip pat statant naują „Philip Morris Lietuva“ cigarečių cechą, rekonstrukcijos darbai Būtingės naftos terminale, AB „Klaipėdos nafta“, AB „Scantik“ baldų gamybos dirbtuvėse. Atsigaunant ekonomikai, patikimus partnerius iš Klaipėdos vėl prisiminė didžiosios statybų bendrovės. Vienas iš stambių partnerių yra statybų bendrovė „Kausta“, Panevėžio statybos trestas, kuris pasikvietė UAB „Voltas“ statant Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą, bei rekonstruojant Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumą. Bendrovės „Voltas“ specialistai, kuriems vadovauja direktorius Darius Levickis, laukiami ir užsienio rinkose, klaipėdiečiai atliko sudėtingus darbus pramonės objektuose Baltarusijoje. Energetikai iš Klaipėdos suprojektavo, sumontavo, suderino ir paleido veikti technologinius įrenginius „Vakarų medienos grupė“ pastatytame medienos perdirbimo ir baldų gamybos fabrikų komplekse bei naujojoje „SBA baldų“ gamykloje „Mebelain“ Mogiliovo laisvojoje ekonominėje zonoje. Šios didžiulės darbų apimtys Baltarusijoje leido „Voltui“ ženkliai išauginti apyvartą. Dar vienas šios bendrovės padalinys veikia Kaliningrado srityje, nes Rusija čia ketina įrengti ne vieną stambų sporto kompleksą, susijusį su 2018 m. Rusijoje vyksiančiu pasaulio futbolo čempionatu. UAB „Voltas“ atlieka darbus ir kitų Baltijos regiono šalių – Lietuvos ir Latvijos įmonėse.

Įmonės geografinė plėtra

Siekdama išplėstiveiklos geografiją, išsilaikyti tarptautinėse rinkose UAB„Voltas“ prisijungė prie 2011 m. gegužyje įkurtos UAB „Alternatyvios energetikos įmonių grupė“. Ši įmonių grupė vienija stambias Lietuvos energetikos įmones, veikiančias ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje bei Baltarusijoje. UAB „Voltas“ akiratyje vyrauja nauji šiuolaikiški bei novatoriški sprendimai, tarp jų ir alternatyvioji – vėjo ir saulės energetika, o rengiant vėjo jėgainių parkus šios įmonės patirtis tampa neįkainojama. Bendrovės atliktų energetikos darbų žemėlapis labai platus: Benaičiai (Kretingos raj.), Tauragė, Žiežmariai, Kryžkalnis ir kitos jėgainės įvairiuose Lietuvos kampeliuose. Įmonės specialistai įrengė nemažai saulės jėgainių, o vienas reikšmingesnių darbų šiame bare buvo saulės elektrinė „Achemos“ koncernui priklausančioje įmonėje „Renerga“. Tiesa, modulius užsakovai buvo įsigiję Vokietijoje, tačiau atramines konstrukcijas tiekė ir visą įrangą montavo UAB „Voltas“.


 

Šimtmečio Lietuva. Visuomenė. Ekonomika. Kultūra.

Sudarytojas ir vyriausiasis redaktorius

Rimantas Šlajus


 

Lietuvos energetikos apžvalga