Lietuvos įmonių teisės derinimas su Europos Sąjungos teise

Lietuvos įmonių teisės derinimas su Europos Sąjungos teise

Lietuvoje Įmonių teisės derinimo su Europos Bendrijų įmonių teise pradžia galima laikyti 1990 metus, kai buvo priimti Lietuvos Respublikos Akcinių bendrovių įstatymas , Įmonių įstatymas , Įmonių rejestro įstatymas.  

Detaliau Europos Bendrijų įmonių teisės direktyvos bei reglamentas buvo analizuojami tobulinant Lietuvos Respublikos Akcinių bendrovių įstatymą bei įmonių registravimo procedūras nuo 1992 metų ir tai daroma iki šiol. Šioje srityje pagalbą teikė Danijos Vyriausybė bei trys PHARE projektai: Lietuvos teisės derinimas su Europos Bendrijų teise (Berlioz ir Co, 1993-1994), Pagrindinių Lietuvos komercinių įstatymų modernizavimas (Bishop & Robertson Chalmers, 1997-1999) bei Parama Lietuvos integracijai į Europos Sąjungą (SEIL, 1999-2000).

Įmonių steigimo laisvės principo įgyvendinimas - viena iš sričių, dėl kurios Europos Komisija 1997 metais pareiškė teigiamą nuomonę. Komisijos nuomonės apie Lietuvos paraišką narystei Europos Sąjungoje bendrame keturių laisvių įvertinime pažymima, kad Lietuva jau padarė pažangą derindama savo teisės aktus su Vidaus rinką reglamentuojančiais teisės aktais ir kad pasiektas gana aukštas Akcinių bendrovių įstatymo ir kitų įmonių veiklą reglamentuojančių įstatymų suderinimo su Europos Bendrijos teisės aktais lygis.

Europos Komisijos įvertinimas

Kitoks Europos Komisijos įvertinimas buvo 1998 metų ataskaitoje dėl Lietuvos pažangos rengiantis narystei Europos Sąjungoje, kurioje sakoma, kad įmonių teisės srityje nebuvo pažangos. Kaip tik tuo metu buvo atliekamas darbas, rengiami įstatymų projektai.

Europos Komisijos 1999 metų ataskaitoje dėl Lietuvos pažangos rengiantis narystei Europos Sąjungoje rašoma, kad Įmonių teisės srityje Lietuvos teisė didžiąja dalimi atitinka acquis. Buvo pažymėta, kad reikalingas tolimesnis teisės derinimas, leidžiant užsienio įmonėms atidaryti filialus Lietuvoje ir pagerinti akcininkų teisių apsaugą. Siekiant sudaryti galimybę užsienio įmonėms atidaryti Lietuvoje filialus, Seimas priėmė Įmonių įstatymo pakeitimo įstatymą Nr.VIII-1465 (1999 m. gruodžio 7 d.). Šio įstatymo įgyvendinimui Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2000 m. liepos 13 d. priėmė nutarimą Nr.827  Dėl dokumentų, kurių reikia įmonių filialams ir atstovybėms registruoti, pateikimo tvarkos patvirtinimo". Naujos redakcijos Akcinių bendrovių įstatymas Nr.VIII-1835 atitinka daugeliui Europos Bendrijų įmonių teisės reikalavimų.

Europos Komisijos 2000 metų ataskaitoje dėl Lietuvos pažangos rengiantis narystei Europos Sąjungoje pažymima apie Lietuvos priimtus Įmonių įstatymo pakeitimo įstatymą ir poįstatyminius teisės aktus, suteikiančius galimybę užsienio valstybių įmonėms atidaryti Lietuvoje filialus bei apie priimtą naujos redakcijos Akcinių bendrovių įstatymą. Europos Komisija pabrėžė tokias teigiamas Akcinių bendrovių įstatymo reguliojamas sritis, kaip teisė gauti informaciją, bendrovių jungimosi ir skaidymosi reglamentavimą, taip pat akcininkų ir kreditorių teisių apsaugą. Ataskaitoje rašoma, kad Lietuvos įmonių teisės srityje Lietuvos teisės aktai didžiąja dalimi atitinka acquis. Tačiau teisės aktai, susiję su Įmonių rejestru, turi būti patobulinti, kad būtų užtikrinta pateikiamų dokumentų preventyvi kontrolė bei įmonių pareiga pateikti metinę finansinę atskaitomybę, taip pat įsteigtas specializuotas oficialus leidinys informacijai apie įmones skelbti.

Europos Komisijos 2001 metų ataskaitoje teigiama, kad per paskutinius metus Lietuva padarė žymią pažangą įmonių teisės srityje. 2001 metais įsigaliojo naujos redakcijos Akcinių bendrovių įstatymas, kuris aiškiau apibrėžė akcininkų teises, teisę gauti informaciją, bendrovių jungimosi ir skaidymosi reglamentavimą, taip pat akcininkų ir kreditorių teisių apsaugą. 
 

Teisinė konsultacija internetu